Pstrąg smażony na tradycyjnym piecu węglowym to nasza specjalność! Już od ponad 35 lat serwujemy naszym gościom to niezwykłe danie, które gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne.

Wykorzystujemy tylko świeżego, górskiego pstrąga, pochodzącego z renomowanej hodowli, zwykle tęczowego lub źródlanego. Sposób jego przygotowania sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. To idealny wybór dla miłośników świeżych ryb i tradycyjnych smaków.

Smażony lub gotowany

Możecie wybrać go smażonego, z chrupką skórką i nie wysuszonym mięsem, które łatwo oddziela się od ości lub w wersji gotowanej z przyprawami i cytryną, która będzie idealna dla osób ceniących delikatny smak ryby.

Do tego dania proponujemy mało znaną, lecz wyjątkowo smaczną odmianę sosu czosnkowego, która doskonale pasuje do charakteru pstrąga. Sos podawany jest na gorąco na małej patelni, co sprawia, że zyskuje dodatkowo intensywny smak. Zestawienie aromatycznego czosnku z delikatną nutą cytryny sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Pierwszy raz mieliśmy okazję spróbować tego sosu wiele lat temu, gdy przygotował go dla nas jeden z gości restauracji o orientalnym wyglądzie.

Pod kołderką - chrzanowy lub śmietanowy

Kolejną wyjątkową opcją są pstrągi pod kołderką z dwoma sosami do wyboru: chrzanowym lub śmietanowym. Są one przygotowywane na bazie dobrej śmietany i aromatycznych przypraw, ale różnią się takimi dodatkami jak chrzan lub czosnek.

Po mistrzowskim usmażeniu ryby, obdarowujemy ją jednym z sosów i pieczemy pod pokrywką, tworząc niesamowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Cztery rodzaje pstrąga na specjalne zamówienie

Pstrąg w ziołach

Ryba duszona na cebulce, wcześniej macerowana w autorskiej mieszance ziół z własnej hodowli z czosnkiem i solą. Podawany na gorąco z cebulką.

Pstrąg po turecku

Duszony na jarzynach z dodatkiem przypraw i czosnku. Podawany wraz z jarzynami.

Pstrąg faszerowany w winie

Ryba smażona, w brzuszku faszerowana bułeczką i krojonymi natkami pietruszki, szczypiorku, koperku. Przed smażeniem leży w kąpieli z białego wytrawnego wina.

Pstrąg wędzony

Ryba wędzona na tzw. "gorącym dymie". Wcześniej jednak odpoczywa minimum 12 godzin w mieszance soli, czosnku, ziół.